A HAZA-TALÁL ALAPÍTVÁNY ÉS A HUMANITÁS SZOCIÁLIS ALAPÍTVÁNY KÖZÖS PROJEKTJE

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Idén tavasszal lehetőségünk nyílt részt venni az OTP Bank és a Humanitás Szociális Alapítvány közös pályázati programján.

Elöljáróban szeretnék néhány szót ejteni a pályázatról:

A Humanitás Szociális Alapítvány az OTP Bank Nyrt. alapítói közreműködésével jött létre 1990-ben a rászoruló, egyedülálló magánszemélyek és családok segítése érdekében, majd a szervezet tevékenysége fokozatosan bővült az oktatási, képzési és önkéntes közösségfejlesztő programok irányába.

Az Alapítvány legfontosabb célja szociálisan kiszolgáltatott személyek, családok és közösségek támogatása, amelyet pályázati úton, szociális támogatások, ösztöndíjak formájában, eszközadományozások keretében, valamint önkéntes programok szervezése révén valósít meg.

Öt éve megújult a Bank önkéntes programja OTP HELYI ÉRTÉK néven, amely a 2019-es évben két rangos elismerést is elnyert.

Az új név kifejezi mindazt, amit ez a program jelent az OTP Bank és a programban részt vevők számára: Helyben vagyunk. Segítünk. Értéket teremtünk.

Az évente két alkalommal (tavaszi és őszi forduló) meghirdetett pályázat célja, hogy a bank támogassa a munkavállalói saját közösségükben végzett önkéntes tevékenységeit. A belső pályázatok mellett a központilag szervezett eseményhez bárki csatlakozhat, akár egyénileg, akár családosan.

A Humanitás Szociális Alapítvány igény esetén mentorként segíti a csapatokat: szervezési tanácsadással, a fogadó szervezetek felkutatásával, illetve a velük való kapcsolatfelvétel gördülékenyebbé tételével.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően – mivel a program finanszírozása alapítványi forrásból történik – alapítvány, egyesület nem lehet a projekt közvetlen támogatottja. 

Ez azonban nem zárja ki azt, hogy az önkéntes tevékenységgel olyan közösség kapjon támogatást, akiket más alapítvány is felkarol. Továbbá annak sincs akadálya, hogy a projekt megvalósulásában a Humanitás Szociális Alapítvánnyal együttműködve más alapítvány, egyesület is bevonásra kerüljön.

Az OTP néhány önkéntesen szerveződő munkatársa Ujlaky Gellért irányításával nagyon lelkesen vágott neki a pályázat tavaszi kiírásának, elhatározták, hogy mindenképpen részt kívánnak ebben venni és nem utolsósorban azt, hogy meg is szeretnék a pályázati kiírásnak megfelelő összeget nyerni. 

Ezen a ponton került a képbe a Haza-Talál Menekülteket Segítő Alapítvány, amely az orosz-ukrán háború kitörésének első napjától igyekszik segíteni a hazánkban tartózkodó menekülteken. Volt célcsoportunk, hiszen már a 2022-es évben is vittünk adományt Tiszabecsre és Beregsurányba, támogattunk egyedülálló ukrán Édesanyát, aki 8 hónapos ikergyermekeivel él Debrecenben, szerveztünk Mikulás-napi programot 86 fő Győrben és annak környékén élő ukrajnai menekült gyermeknek, akik – egy osztrák adományozónak hála – rengeteg édességet is kaptak. 

A Haza-Talál Alapítvány jóvoltából megszületett a pályázat ötlete, amely első perctől nagy tetszést és támogatást váltott ki minden résztvevő részéről.

Ezzel a Haza-Talál Menekülteket Segítő Alapítvány, mint az önkéntes programot befogadó intézmény vett részt az OTP Helyi Érték Önkéntes Pályázati Programjának 2023 tavaszi fordulójában, mely pályázaton sikerült 200 ezer forint összeget elnyernünk.

A programról:

A 2022-ben kitört orosz-ukrán fegyveres konfliktus következtében a lakosság jelentős része elhagyni kényszerült az országot.

Minden európai állam közös felelőssége a menekültek megsegítése, különösen a határos országoké, ahová a menekültek a mai napig folyamatosan érkeznek.

Magyarország is elkötelezett az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek megsegítésében, ebben jelentős szerepet vállalnak a különböző segélyszervezetek is.

A Magyarországon tartózkodó menekült családok elszállásolása, a szülők munkába állítása és a gyerekek taníttatása komoly kihívást jelent, főleg az egyedülálló szülőknek, akik munka mellett kiskorú gyermekeiknek képtelenek biztosítani a tanítási időszakon kívüli minőségi időt, a gyermekek gyakran elszigetelve élik mindennapjaikat ideiglenes szálláshelyeiken.

Ezért az OTP önkéntes csapatával együttműködve közös elhatározásunk volt, hogy a legkiszolgáltatottabbak, a gyermekek Magyarországon töltött idejét megpróbáljuk – hacsak egy rövid időre is – tartalmassá, élményekben gazdaggá tenni.

Közösen kezdeményeztük az ötletet, mely szerint egész napos programot biztosítunk az érdeklődők részére.

Ennek több, különösen fontos jelentőségű célja van:

  • a gyermekek nemcsak idegen nyelvkörnyezetben vannak, hanem saját hazájukból érkező társaikkal lehetnek együtt, építhetnek kapcsolatokat,
  • mind szórakoztató, mind kulturális programon részt vehetnek, ahol a kikapcsolódás mellett ismerkedhetnek Magyarország kultúrájával és sajátosságaival,
  • fontos az integráció, mert nem kizárt, hogy ezek a családok hosszú távon, akár végérvényesen is Magyarországon kívánnak letelepedni,

A gyerekeket Győr térségéből civil önkéntesek segítségével (Bartis Krisztina, Turzai Renáta) „toboroztuk”, akik anyanyelvi szinten beszélnek ukránul és oroszul és a háború kitörése óta rendszeresen szerveznek a gyermekeknek programokat.

Többségükkel személyes, bizalmi kapcsolatuk van.

A programon összesen 44 gyermek vett részt, a 10 és 17 éves korosztályból, melyre május 14-én (vasárnap) került sor Mosonmagyaróváron, a Futura Élményközpontban. 

Ez a hely kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekek a szórakozás mellett tudományos és fantasztikus ismereteket is gyűjtsenek, és emellett rengeteget mozogjanak.

A Futura Élményközpont jóvoltából a gyermek belépőjegyeket kedvezményesen, a felnőtt kísérő jegyeket ingyenesen kaptuk meg. A büfében az ebéd árából 5% kedvezményt biztosítottak részünkre.

Ezenkívül a gyermekek utaztatását is sikerült magánbusszal – kedvezményes áron – megoldanunk az Ambrózia Busz Bt. jóvoltából.

A program megvalósításához szükséges költséget a pályázaton elnyert összegből teljes mértékben nem sikerült megvalósítani, a Haza-Talál Alapítvány nagyjából a kiadások 50%-át finanszírozta.

A gyermekek a nap első felében aktívan használták az eszközöket és játékokat, ami nagy érdeklődést váltott ki belőlük. A legnagyobb sikere a kémiai kísérletek bemutatásának volt, melynek során humoros előadás keretében láthattak robbantást és egyéb izgalmas kísérleteket.

A nyelvismeret hiánya ellenére óriási hangulat kerekedett az előadóteremben.

A délután folyamán felülkerekedett a mozgásigényük. Valamennyi kísérőnek nagy kihívást jelentett ez a nap, hiszen a 44 gyermekre aktívan kellett figyelni, hogy a Futura házszabályait maradéktalanul betartsák, az eszközöket rendeltetésszerűen használják (ellenkező esetben könnyen bekövetkezhet kisebb-nagyobb baleset), közben viszont ne „akadályozzuk” őket az önfeledt játékban. Nagy felelősség hárult a szervezőkre, végül azonban a nap sikeresen, fennakadások nélkül zajlott le.

Biztosítanunk kellett az egész napos élelem- és folyadékfogyasztásukat: az ebédet a helyi büfében oldottuk meg, ezenkívül vásároltunk részükre vizet, almát, édességet és saját kezűleg gyártottunk több mint 100 db szendvicset.

Tapasztalatok/értékelés:

A nehéz és mozgalmas nap után óriási örömet és meglepetést okozott, hogy még aznap este a szülők rengeteg köszönő e-mailt küldtek vagy telefonon fejezték ki hálájukat a szervezők felé.

A gyerekekkel ugyan nem mindannyian tudtunk kommunikálni, de a tolmácsokon keresztül ők is kifejezésre juttatták, hogy az idei évben ez volt a legnagyobb élményük.

Az OTP-s önkéntes team minden részvevőjének az első önkéntesen vállalt munkája volt ez a program, de a gyermekek öröme őket is hamar „megfertőzte”. Már a hazafelé tartó úton kérdezték, mikor lesz lehetőségük ismét csatlakozni hasonló eseményhez, elválásunkkor megígértették velem, hogy minden megmozdulásunkról értesíteni fogom őket.

Hálás vagyok azért, hogy ismét lehetőségünk volt egy kicsit hozzájárulni néhány nehéz sorsú, háborús helyzetből menekült gyermek önfeledt szórakozásához, amely élményre – reményeim szerint – néhány év múlva is szívesen emlékeznek majd vissza.

Külön köszönetemet szeretném kifejezni elsősorban az OTP Bank által nyújtott pályázati lehetőségért és a Humanitás Szociális Alapítvány mentor tevékenységéért, Huszár Lindának,

Ujlaky Gellértnek, aki hónapokig kézben tartotta és rugalmasan kezelte a folyamatosan változó programot, továbbá koordinálta az önkéntes team-et, a csapatból a programon segítőként részt vevő Kaló Dórának és Blaskó Tamásnak.

Végül, de nem utolsósorban állandó segítőmnek, Turzai Renátának, aki ez alkalommal Édesanyját, Fornosi Máriát is megkérte, vegyen részt ezen a programon, valamint Bartis Krisztinának, aki a győri és a környéken élő menekült családokat személyesen ismeri, hogy áldozatos munkájuk és nyelvtudásuk nélkül ez a program sem valósulhatott volna meg.

További bejegyzések

Sarajevo (22-24 May)

Belgrád, irány Szarajevó! Május 22-én hajnalban útra keltünk Szarajevóba, a Miljacka folyó által szegélyezett városba. Még aznap felvettük a kapcsolatot a svájci Caritas-szal és egy

Belgrade (13-15 May)

Előző posztunkban beszámoltunk nektek szabadkai látogatásunkról és az ottani élményeinkről. Ez azonban csak a kezdet volt, hiszen nem sokkal később Belgrád lett az úti célunk.

en_GBEnglish (UK)